Neden vergi avukatı?
Türkiye’de davaların bir avukat aracılığıyla takibi zorunlu değildir. Avukatlık Yasasının 35/3 maddesine göre, dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir.
Ancak, yargılama sisteminin karmaşıklığı nedeniyle avukat olmadan yapılan işlemlerde, hata yapılması olasılığı çok yüksektir. Bu ise hak kayıplarına neden olabilmektedir. Bu nedenle, hukuk bilginize güvenmiyorsanız ve yargılama yöntemi konusunda bilgi sahibi olduğunuzdan kesin olarak emin değilseniz bir avukatın yardımına başvurmalısınız.
Vergi mevzuatının karmaşık ve sürekli değişken bir yapıya sahip olması nedeniyle, oluşan bu karmaşık yasal mevzuatın inceleme elemanları ve diğer vergi uygulayıcıları tarafından farklı yorumlanması nedeniyle mükellefler aleyhine ilave vergi ve ceza tarhiyatları yapılmasına neden olmaktadır. Zira büyük miktarlı vergi cezalarına muhatap olan mükelleflerin karşılaştıkları bu durumlar, iktisadi hayatlarını sona erdirecek ve de hürriyetlerinden mahrum edecek önem arzetmektedir.
Trabzon Vergi Dairesi Başkanlığı Hukuk Bürosunda vergi avukatı olarak çalıştığım dönemde bir çok davanın yanlış gerekçelendirme, tarhiyatın ve dava konusu işlemin hukuka aykırı yönlerinin vergi hukuku ve vergi yargılamasının ispat ve delile ilişkin ilkelerine uygun hukuksal mantıkla ortaya konulamamasından kaybedildiğine şahit oldum.
Teferruatlı bir vergi davasında. vergi hukukunda uzman vergi avukatı ile mali müşavirin birlikte çalışması, yardımlaşması, davanın takibini ve sonucunu olumlu yönde etkileyeceği düşüncesindeyim. Zira vergi yargılamasında; mahkemede görevli yargıçlar ve Danıştay üyeleri dava konusu olayın muhasabe tekniği ile birlikte bu olayın vergi kanunları ve Anayasa’ya uygunluğu yönünden de hukuk mantığı çerçevesinde değerlendirme yaparak bir karar vermektedirler.
Gelir İdaresi Başkanlığı da, vergi avukatlığının öneminin farkına vardığından vergi avukatlığı müessesesini yasalaştırarak, bünyesinde vergi avukatı ünvanı ile avukat istihdam etmeye hazırlanmaktadır.
Maliye Bakanlığının denetim için mükellefleri sınıflara ayırarak düzenli aralıklarla denetlemeye hazırlanmaktadır. Bu anlamda da yapılacak işlemlerin hukuksal denetimi açısından vergi avukatına duyulan ihtiyaç daha da artacaktır.
Günümüzde vergi davaları ile avukatların pek ilgilenmediği ve mükellefler adına dava dilekçelerinin yazılması görevinin; Hesap Uzmanları, Gelirler Kontrolörleri, Maliye Müfettişleri, Yeminli Mali Müşavir, mali müşavirler ve muhasebeciler tarafından yerine getirildiği aşikardır.
Ancak yukarıda da belirttiğim üzere, mükellefler adına daha etkili dava takibi ve davaların kazanılması yönünden, vergi mevzuatının hukuksal mantıkla yorumlanması ve dava konusu olaya uygulanması açısından, vergi avukatlığı konusunda uzman ve tecrübeli bir vergi avukatının da bu sürece dahil olmasının önemli olduğunu belirtmek isterim. Neticede vergi tarhiyatlarının ve diğer vergisel işlemlerin yargılama aşamasında mahkemece hukuksal bir işlem olarak değerlendirilip buna göre karar verildiğinden, bu aşamada vergi yargılaması hukukuna hakim uzman bir avukat tarafından bu sürecin yönlendirilmesi daha mantıklıdır.
Bu amaçla, vergi yargısı alanındaki vergi avukatı boşluğu doldurmak ve vergi ihtilaflarının inceleme aşamasından, vergi mevzuatında öngörülen uzlaşma dahil çözüm yollarının uygulanmasına; konunun yargı organlarına intikal ettirilerek sonuçlandırılmasına kadar tüm aşamalarında, gerekli hukuksal başvuru ve savunma dilekçelerinin hazırlanmasında hukuki tecrübelerimi aktarmak ve yardımcı olmak amacıyla bu siteyi açmış bulunuyorum.
Diğer Makaleler
- VERGİ HUKUKUNDA UZLAŞMA
- sahte belge düzenlersek veya sahte belge kullanırsak başımıza ne gelir (2)
- YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA CEZA YARGILAMASINDA DEFTER VE BELGELERİ İBRAZ-TESLİM ETMEME(GİZLEME) SUÇU
- TAM MÜKELLEFİYET NEDİR –TAM MÜKELLEFİYETE TABİ VERGİLENDİRMEDE HANGİ KRİTERLER DİKKATE ALINMALIDIR
- TAKDİR KOMİSYONU KARARLARININ HUKUKİ NİTELİĞİ
- sahte belge düzenleme veya sahte belge kullanma nedir(1)
- Zamanaşımı Süresinin Dolmasından Önce Yapılan Çok Cüz’i Miktardaki Ödemenin Zamanaşımı Süresinin Dolmasını Kesmeyeceği Hakkında
- PİŞMANLIKLA VERİLEN BEYANNAMEYE İHTİRAZİ KAYIT KONULAMAYACAĞI HAKKINDA
- Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında İthal Edilen Eşyanın Yurt Dışı Edilmemesi Halinde, 4458 Sayılı Kanun Uyarınca İşlem Tesis Etmeye Yetkili İdarenin Giriş İşlemlerini Gerçekleştiren Gümrük İdaresi Olduğu Hakkında
- Başmüdürlüklerin/Bölge Müdürlüklerinin, itiraza konu vergi ve ceza miktarlarında artırım yapma yetkisinin olmadığı hakkında. İstanbul vergi avukatı
- VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE TEBLİGAT YÖNTEMLERİ NELERDİR? VERGİ USUL KANUNA GÖRE TEBLİGATTA ÖZELLİKLİ DURUMLAR NELERDİR?
- ORTAKLIK PAYINI DEVREDEN LİMİTED ŞİRKET ORTAKLIĞININ KAMU ALACAĞININ TAHSİLİNDEN DOĞAN SORUMLULUĞU
- NASIL İHBAR İKRAMİYESİ ALINIR?
- RE'SEN TARHİYAT
- ŞİRKETLERİN VERGİ BORÇLARINDAN DOLAYI ŞİRKETİN KANUNİ TEMSİLCİLERİ VE ORTAKLARI HAKKINDA İHTİYATİ HACİZ UYGULAMASI
geri